Wpływ ryzyka zniekształcenia sprawozdania finansowego drogą oszustwa na proces akceptacji badania i jego przebieg – aspekty praktyczne i formalnoprawne

Kurs zalicza 8 godzin obligatoryjnego doskonalenia zawodowego w 2020 roku.

• Zapoznasz się z wymogami prawnymi w zakresie identyfikacji i oszacowania ryzyka oszustwa oraz reakcji biegłego rewidenta.

• Przedstawimy metody dokumentacji ryzyka oszustw, przykładową kartę badania dotyczącą identyfikacji możliwych scenariuszy oszustw w badaniu sprawozdania finansowego.

• Omówimy procedury badania nakierowane na wykrycie oszustwa w sprawozdaniu finansowym: oszacowanie ryzyka, reakcja na ryzyko oraz sprawozdawczość biegłego rewidenta.

Dla osób, które uczestniczyły w innych kursach CE PIBR – 15% rabatu (340 zł).

• Proces edukacji w ramach kursu realizowany jest w oparciu o: autorskie wykłady połączone z rozwiązywaniem zadań praktycznych, literaturę przedmiotu (akty normatywne) i ćwiczeniowe materiały szkoleniowe oraz samodzielną naukę słuchacza.
    • Kurs trwa 8 godzin lekcyjnych (godzina lekcyjna to 45 minut).

• 12 października 2020 r. wpłać do 2 października 2020 r. W tytule przelewu podaj symbol kursu „WRZ20201012” oraz imię i nazwisko uczestnika kursu.
  • 28 grudnia 2020 r. wpłać do 18 grudnia 2020 r. W tytule przelewu podaj symbol kursu "WRZ20201228" oraz imię i nazwisko uczestnika kursu.

Justyna Beata Zakrzewska

Wykładowca: Justyna Beata Zakrzewska

W latach 2013-2017 wiceprzewodniczącą Rady ACCA w Polsce. W 2017 r. została członkiem Komisji Egzaminacyjnej dla kandydatów na biegłych rewidentów. Od 2015 r. członek Rady Regionalnego Oddziału PIBR w Warszawie oraz lider Komisji ds. Wsparcia w Postępowaniu Dyscyplinarnym, a także członek Komisji ds. Szkoleń w PIBR. W latach 2009-2015 była wizytatorem Krajowej Komisji Nadzoru.

Prowadzi autorskie warsztaty dla biegłych rewidentów „Przeprowadzanie i dokumentacja poszczególnych etapów badania sprawozdań finansowych według MSB”, na których uczestnicy zdobywają praktyczną wiedzę z zakresu sporządzania dokumentacji rewizyjnej. Współtłumaczka publikacji „Przewodnik wdrażania kontroli, jakości w małych i średnich firmach audytorskich”, „Przewodnik stosowania MSB w badaniu małych i średnich jednostek”, „Przewodnik zarządzania w małych i średnich firmach audytorskich” oraz „Przewodnik przeprowadzania usług przeglądu”.

Współautorka publikacji PIBR „Badania małych i średnich jednostek według polskich standardów i MSRF” i „Ryzyka specyficzne dla wybranych branż”.

• 9.00 - 10.30 - zajęcia dydaktyczne
  • 10.30 - 10.40 - przerwa kawowa